torsdag 27 oktober 2011

Tidning och Halloween tårta!


Skultunatjejen Sabina må vara bara 19 år, men har redan hittat sin grej. Här tipsar hon om hur du får till Halloweens fräsigaste tårta.

-Halloween är för mig en läskig stad, häxor, fullmåne och pumpor, och det ville jag få in på tårtan, berättar Sabina.
 Tekniken påminner om prinsesstårta, med bottnar, lager av fyllning och marsipantäcke. Sabina lägger kraft även på smaken i sina tårtor, den här är med choklad och apelsin.
 Numera finns en uppsjö av tårtskaparmaterial, som smaksatt eller färdigfärgad marsipan, att köpa.
 - Jag beställer marsipan, verktyg och andra tillbehör på nätet, men då tar det omkring fyra dagar att få hem varorna. Det finns också en del att köpa på Panduro, berättar Sabina.
 Den här tårtan har tre våningar, var och en är för tung för att ställa ovanpå den andra, utan smarta trix.
 Sabina placerar de två mindre tårtorna på tårtkartong. Innan hon placerar tårtorna på varandra sticker hon ner sugrör i den undre tårtan. Sugrören ska vara i nivå med marsipantäcket, och inte sticka upp för mycket. Det blir en osynlig ställning som kartongen och tårtorna kan vila på.
 Intresset vaknande för fyra år sedan, då Sabinas mamma hade återupptagit sitt intresse att baka spektakulära tårtor. Hon övertalade dottern att testa, och sedan dess har Sabina varit fast. Mer än 100 tårtor har det blivit, kanske närmare 200.
 - Mycket inspiration till tårtorna kommer ifrån barnprogram. Jag gillar tecknat och det lite barnsliga.
 Drömmen är att kunna livnära sig på hobbyn.
 Testar du att göra Sabinas tårta? Skicka ett mejl med bild och ditt telefonnummer till bostad@vlt.se


(Klicka för större bild)

1.Mjuka upp marsipanen genom att knåda den. Se till att den är slät och utan veck och rulla sedan en boll.
2.Gör en försänkning i pumpans topp med ett marsipanverktyg, grillspett eller liknande. Tryck till lite i toppen och botten, så bollen blir mer pumpalik.
3.Utgå från försänkningen och tryck fram ränder i marsipanen. "Man kan vara väldigt noggrann, men jag tycker det är charmigt att det syns att det är handgjort", säger Sabina.
4.Mjuka upp och rulla en bit marsipan till stjälken. Gör lite ränder i den och "limma" fast stjälken i försänkningen genom att stryka på lite vatten.



Här är även mitt recept på min tolkning av en Halloween tårta, egen kombonerat just för denna:

En maffig choklad. och apelsindröm:
Ta god tid på dig, räkna med två timmar för att lägga ihop tårtan. Bakning och dekoration tar ytterligare tid. Receptet nedan räcker till en tårta ungefär så stor som bottenvåningen på bilden.
Apelsinkrokantfluff till ett lager:
3 dl vispgrädde och 180 g apelsinkrokantchoklad. 
Hacka chokladen smått. Värm grädden i kastrull, låt den absolut inte koka. Tag av från plattan, häll i chokladen, rör tills allt smält. Ställ i kylen minst 6 timmar (helst över natten). Vispa sedan upp som vanlig grädde (tjockt, inte kladdkake löst :).
Apelsingrädde:
2 dl apelsinjuice, 5 msk marsanpulver, 5 dl vispgrädde. Vispa apelsinjuicen med marsanpulvret, ställ kallt, låt stelna. Vispa grädden och rör sedan ner apelsinmarsanen.
Lägg ihop tårtan:
Du behöver fyllningarna och tre vanliga tårtbottnar. Lägg första botten på kakfat och bred ut apelsinkrokantfluffet. Lätt botten nummer två. Bred ut omkring 3 dl av apelsingrädden. Lätt på sista bottnen. Bred ut sista grädden över kanter och topp.
Marsipantäcke: 
Täck med ca 500 gr utkavlad marsipan, hemmafärgad eller färdigfärgad. 

Sabina tipsar:
1.Webbutiken kakburken.se  - En svensk sida med ett väldigt brett och roligt utbud av tårtprylar!
2.Frys marsipan som blir över.

Jag vill även tipsa om:
Jane Asher   - en fantastisk hemsida med mycket spännande tårtprylar!

 Närmare bilder på tårtan, här är min en aning snälla men luriga häxa!

Bättre bild på hela tårtan!

Vill du testa på att göra en rolig Halloween tårta redan till helgen? Både marsipan och tårtverktyg finns att köpa på Panduro! Hälsa ifrån mig :)





Vlt uppmanar er även att skicka in eran skapelse till dom, gör det gärna till mig också på marsipanfreak@gmail.com , med bild och namn,  så länkar jag upp det här på bloggen, det skulle vara så kul att se :)
Kram på er!

11 kommentarer:

  1. Läste om dig i morse! Vilken underbar tårta, supersnygg :D Ska nu själv försöka göra en gnutta lika fin som din.

    Tack för inspirationen och ha det så bra!
    Hälsningar
    Lisa Andersson

    SvaraRadera
  2. Läste oxå detta i tidningen imorse =) Kände igen bloggadressen, brukar hamna här emellanåt!

    SvaraRadera
  3. Vilket härligt reportage och vilken underbar tårta!!! Sötaste häxan ever!

    SvaraRadera
  4. Shiiit vad duktig du är ! :)

    SvaraRadera
  5. Så fin tårta och vilket härligt reportage! Bravo, duktiga du! :)

    SvaraRadera
  6. Wow, vilken tårta! Grattis till reportaget! :)

    SvaraRadera
  7. Säger åxå WOW vilken superläcker tårta! =)

    //Emma - Stök i köket

    SvaraRadera
  8. Underbar tårta och jättebra reportage! Och vacker som en dag är du dessutom!!
    Kram!

    SvaraRadera
  9. Lisa: Tack så mycket! Va kul att höra att jag inspirerat dig! Skicka gärna in din skapelse till min mejl, marsipanfreak@gmail.com, så får jag se :) Spännande!

    Maria: Va kul att höra att det inte var första gången du kikade in här :)

    Ann: Tack så mycket! Jag tänkte det skulle passa med en snäll häxa :)

    Avarquare: Tack så mycket :)!!

    Amy: Tack så mycket! Det var ett rejält projekt :)

    Natalia: Tackar :)!

    Emma: Tack, den var riktigt rolig att göra:)!

    Caroline Dourén: Tackar! Så gulligt sagt av dig :) Det gör mig väldigt glad!
    kram!

    SvaraRadera
  10. Wow vilken snygg tårta! och vad roligt med lite uppmärksamhet!

    SvaraRadera
  11. jag ska göra en halloweentårta med pumpor i veckan men kommer inte på ngt.. har du ngt tips?

    herregud va duktig du e!!!

    SvaraRadera