onsdag 15 juni 2011

Hur man gör en rosett!


Det finns säkert väldigt många olika sätt hur man gör en rosett, men nu tänkte jag visa er hur jag gjorde mina!
På bilden ovan ser ni det färdiga resultatet.
Det är mycket lättare än vad det ser ut att vara. Om du har lite tålamod i början. Övning ger färdighet :)


(Ja, jag vet, det ser ut som "färdig hyvlade ostskivor" haha)
Kavla ut marsipanen rätt så tunt, det blir lättare att forma då.
Varje bit ska vara 8 cm x 5 cm. Du behöver 3 st bitar till varje rosett.
Mät ut 16 cm x 10 cm. Mät sedan som på bilden.


Ta varje rektangel och gör ett "McDonalds M" på varje kortsida.
Precis som på bilden.


Kläm ihop dom lite, så det håller ihop!


Vik sedan ihop dom som på bilden.
Marsipanen som hela tiden varit uppåt på plattan ska vara utsidan på rosetten.
Alltså den lite mer "kladdiga" / blöta ytan som varit nedåt mot plattan ska vara insidan.

Jag kom på i efterhand att jag ville ha plastfolie imellan dessa så de fick torka ett litet tag för att hålla i formen,
så jag trockla imellan det. Ett tips är att lägga en bit mellan innan du viker ihop dem :)


Detta är "mitten" på rosetten, biten som håller ihop allting.
Gör även två McDonalds M på denna bit, sedan ska du vika in kanterna (precis som på bilden).
Du väljer själv hur mycket du vill vika in beroende på hur stor/liten du vill att mitten delen ska vara.
Det är en fråga om smaksak :)


Lägg mitten delen med baksidan uppåt, placera de två öglorna över med de spetsiga sidorna mot varandra.
Tryck sedan ihop "spetsarna" så det sitter ihop.
Tag sedan spetsarna på mitten delen av rosetten och gör sedan ett litet paket, vira alltså runt så det bildar en rosett.
Vänd om och låt torka.


Färdig! :)

4 kommentarer:

  1. Alltid bra med nya knep!! Kanon beskrivning :)

    SvaraRadera
  2. Gud så bra beskrivningar..
    Du kan inte lägga in fler roliga beskrivningar på saker man kan göra på tårtor?
    Ja ska försöka lära mig hemma på egen hand å gillade dina beskrivningar :D
    MVH Emelie

    SvaraRadera