onsdag 13 juli 2011

Enormt saftig Morotskaka!


Jag har ALDRIG någonsin ätit en så god Morotskaka som denna förut!! 
Detta recept är helt underbart. Jag rekommenderar det starkt!


Hemligheten ligger i morotspurén!
Det blir mycket mera saftigt än om man tar rivna morötter.



Och valnötterna! Mums! Det blev en sån perfekt brytning, något knaprigt.
Jag tycker att om man inte ätit en morotskaka som smakar som denna så har man inte upplevt det på riktigt :)

Här kommer iallafall detta helt sjukt underbara recept:



Till en kaka:
4 st medelstora morötter eller lite drygt 3 dl morotspuré på barnmats hyllan, ( jag rekomenderar att göra en egen, det blir Mycket billigare och godare!)
3½ dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
1½ dl rapsolja
ev. 2 dl grovt hackade valnötter ( rekommenderar jag starkt!! )

Glasyr:
150 gram philadelphiaost
50 gram mjukt smör
3½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

1. Smörj och bröa en rund bakform (med kokosflingor). Jag använde en löstagbar botten form med 23 cm i diameter.
2. Skala morötterna och dela i små bitar. Koka mjuka och mixa sedan till en puré i matberedaren eller med mixer stav. ( Jag hällde i en pytte skvätt mjölk innan jag mixade, tyckte jag det blev lättare och dessutom en godare puré ). Låt svalna.
3. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda alla torra ingredienser separat (vetemjöl, salt, bikarbonat, kanel & vaniljsocker). Blanda försiktigt ner tillsammans med oljan. Vänd ner morotspurén och blanda till en slät smet. 
4.Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter på 175 graders ugnsvärme. Prova med en sticka. 
Jag tycker det är gott när kakan är liite kladdig i mitten och därför ta ut den innan stickan är helt torr. Vill man inte det så är det bara att låta den gräddas några minuter till. 
5. Vispa philadelphiaost och smör krämigt, tillsätt sedan florsocker och vaniljsocker. Låt stelna i kylen under tiden kakan kallnar, Glasera morotskakan med frostingen då den är helt svar. Förvara i kylen.


Jag valde att dekorera min morotskaka med valnötter då jag hackade i 2 dl, innan det strödde jag över med lite kanel utblandat med socker och sedan skalade jag och skar en stor morot till en liten.
Det går utmärkt att göra en liten morot av marsipan eller dylikt!

4 kommentarer:

  1. Spännande recept, ska testa det någon gång! Fint dekorerad dessutom.

    SvaraRadera
  2. Detta recept kommer jag nog bara göra i framtiden, faktiskt sällan jag hittar ett såhär perfekt :) Tack!

    SvaraRadera